Güneş’in yaşının 4 milyon yılın üzerinde olduğunu biliyoruz. Ancak, zamanda geriye gidip onun doğuş ve büyüme aşamasındaki fotoğrafını çekebilseydiniz, karşınızda nasıl görüntüler olurdu?
Biz söyleyelim; James Webb’in en son bebek yıldız fotoğrafına benzer bir şeyle karşılaşırdınız. Orion takım yıldızında bulunan, güçlü şoklar ve enerji jetleri saçan bu yıldız, James Webb’in kayıtlarına yakalandı.
Paylaşılan görüntüye bakıldığında, bir yıldızın doğuşunun ve sonrasındaki büyümesinin gerçekten şiddetli bir olay olduğu açıkça görülüyor. Bu görüntüde görülenlere benzer çeşitli şok dalgaları ve enerji jetlerinin bir yıldızın doğumuna eşlik etmesi oldukça yaygın. Bu kez söz konusu yıldız, HH212 adı verilen bir nesnenin parçasıydı.
HH212, Dünya’dan yaklaşık 1.300 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor ve aslında gece gökyüzünde sıklıkla görebileceğiniz ikonik bir takımyıldız olan Orion Kuşağı’nı oluşturan üç parlak yıldıza çok yakında bulunuyor. James Webb’in bu bebek yıldıza ait fotoğrafı, bilim insanlarının muhtemelen yıldızın doğumunu düzenlemekte olduğunu söylediği devasa ve dramatik gaz çıkışlarını gösteriyor.
Bilim insanları ilk proto-yıldızın yaklaşık 50.000 yaşında olduğunu tahmin ediyor. Ayrıca, Güneş’in de o yaşlardayken muhtemelen bu fotoğraftakine çok benzer göründüğünü söylüyorlar. Aynı zamanda yay şoklarının kanıtlarını da gösteren buradaki jetler, muhtemelen yıldızın kontrolden çıkmasını ve bu yüzden yıldızın parçalanmasına neden olmasını engellemek için kullanılıyor.
Görüntünün altındaki bir gönderide, ne yazık ki James Webb’in bebek yıldız fotoğrafında yoğun ve dönen bir gaz ve toz diskinin arkasında gizlendiği için ilkel yıldızı göremediğimiz belirtiliyor. Ancak, ilkel yıldızı göremiyor olsak da görüntünün kesinlikle etkileyici olduğu ve James Webb’in bize evrenimize dair benzersiz görüntüler sunarak bilimi ne kadar değiştirdiğinin bir başka hatırlatıcısı olduğu tartışılamaz.